27 iul. 2015

Câteva caaracteristici care ar trebui să le aibe un om blând, de Bujor Raul

"Blândeţea voastră sa fie cunoscută de toţi oamenii" spunea apostolul Pavel in Filipeni 4:5. 
Trăim într-o lume in care intalnesti tot mai putin  oameni la care sa vezi in ochii lor, in comportamenul lor blandetea lui Dumnezeu. Eu personal pot sa îi numar pe degetele de la o mână, si o spun cu o parere de rau, mai ales traind intr-un anturaj unde cu totii ar trebui sa fim blânzi.

            Domnul Isus spune in Matei 11:29 "Luati jugul meu asupra voastra si invatati de la mine caci Eu sant bland si smerit cu inima." 
Ne nastem cu un temperament fie coleric, fie melancolic, flegmatic sau sangvinic... dar cu siguranta nu ne nastem blanzi, căci blandeţea se poate doar dobândi. Pentru că blândeţea in primul rand este atitudinea inimii tale fata de Dumnezeu. 
Un exemplu bun il avem pe Moise, el nu se naste bland si stim chiar că omoara un egiptean, dar cand se intalneste cu Dumnezeu se transforma. În Numeri 12:3 ne spune Biblia că "Moise era un om foarte bland, mai bland decat orice om de pe fata pământului".

Iată câteva caracteristici care trebuie sa le aiba un om bland:

1. Omul bland este un om supus
Trebuie multa supunere si smerenie fata de Dumnezeu. Pe tine nu te intereseaza ce cred oamnei ci te intereseaza faptul ca Dumnezeu priveste la tine si te vrea bland in toate circumstantele. "Ci sa fie omul ascuns al inimii in curatie neperitoare a unui duh bland si linistit care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 3:4).

2. Omul bland nu este preocupat de el însuşi.
 In ziua de azi fiecare cauta sa fie in centrul atentiei, a cui sotie e mai slaba, a cui copil e mai destept , fiecare se arată cat de "tare" e el . Sa fie iubitor de sine, iubitor de bani, laudaros, nemultumitor, fara dragoste fireasca, neiubitor de bine. Dar in 1 Timotei 3:3 cuvantul Domnului ne spune "Sa nu fie nici betiv, nici bataus,nici doritor de castig marsav, ci sa fie bland nu galcevitor,nu iubitor de bani."

3. Omul bland nu-si pretinde la nesfarsit drepturile sale.
In Matei 5:39-41 Domnul Isus ne spune "Dar eu va spun sa nu va impotriviti celui ce va face rau.Ci oricui te loveste peste obrazul drept, intoarcel si pe celalalt.Orisicui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua". Iar in versetul 44 ne spune "Dar eu va spun: Iubiti pe vrajmasii voştri, binecuvantati pe cei ce va blastama, faceti bine celorce va urasc, si rugati-va pentru ceice va asupresc si va prigonesc". Avem atatea drepturi care le putem folosi: avem dreptul sa dam in judecata, avem dreptul sa mergem la protectia consumatorului, avem drepturi peste drepturi... dar un copil a lui Dumnezeu stie cand sa le foloseasca.

4. Omul bland nu se apara.
Lasati pe Dumnezeu sa va apere si sa va faca dreptate pentru ca El stie mai bine ca tine si ca mine cum sa o faca. Daca iti faci singur dreptate, si poti sa o faci, sa nu te mai astepti in ziua cand ai probleme, necazuri si strigi la El ca atunci ca te asculte si sa iti faca dreptate... o sa te lase pe tine. "Si robul Domnului nu trebuie sa se certe, ci sa fie bland cu totii in stare sa invete pe toti plin de ingaduinta rabdatoare."(2 Timotei 2:24)

5. Omul bland pune onoarea lui Dumnezeu pe primul loc.
Pe el nu se apara dar cand e vorba de Dumnezeu sare in sus. Exact ca si David cand vorbea de Goliat "Cine este Filisteanul acesta, acest netaiat imprejur ca sa ocareasca osirea Dumnezeului celui viu?
                
             Si totusi de ce sa fii bland? Pentru ca daca vrei sa mostenesti tara fagaduita trebuie sa ai aceasta roada a Duhului Sfant. In Mateti 5:5 ne spune cuvantul "Ferice de cei blanzi caci ei vor mosteni pamantul."  Domnu Isus a plecat sa ne pregateasca un loc ca acolo unde este El sa fim si noi. 
                 Domnul sa va binecuvanteze!


                                                            Bujor Raul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu