16 apr. 2015

CE TREBUIE SĂ ŞTIE COPIII DESPRE DUMNEZEU?

În primul rând, copilul trebuie  să ştie  că Dumnezeu este ETERN, adică El a fost dintotdeauna şi va continua  să existe pentru totdeauna...El nu are început şi sfârşit. Acest lucru îl găsim scris în Biblie mai exact în Evanghelia după Ioan 1:1 La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu.”

În al doilea rând, trebuie să îţi înveţi copilul că Dumnezeu este OMNIPOTENT...Isus a spus: “Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ.” (Matei 28:18).Atunci când nu mai există soluţii, spune-i să apeleze la Dumnezeu! El are puterea de a vindeca, de a elibera, de a salva, etc...puterea lui Dumnezeu nu are limită! El este un Dumnezeu al minunilor! De aceea învaţă-l pe copilul tău atunci când nu mai vede o cale de scăpare: Încredinţează-ţi lucrările în Mâna Domnului şi îţi vor izbuti planurile.”(Proverbele 16:3).

În al treilea rând, învaţă-ţi copilul că Dumnezeu este OMNISCIENT...El, ştie totul, El vede totul ...nimic nu este ascuns de Faţa Lui....


Dumnezeu vede tot ce facem. Aceasta înseamnă că nu-L putem păcăli. El ştie foarte bine tot binele pe care nu l-am făcut (şi pe care l-am fi putut face) şi tot răul pe care l-am făcut. El ne cunoaşte chiar şi toate gândurile şi toate motivaţiile.
În al patrulea rând, Dumnezeu este OMNIPREZENT....El este prezent peste tot în acelaşi timp...nimic nu poate scăpa atenţiei Sale.


Răspunzând la cererile copiilor săi, o mamă obosită spune: “Nu pot fi în două locuri în acelaşi timp”. Nu putem spune acelaşi lucru despre Dumnezeu, Tatăl nostru, care în acelaşi moment, veghează asupra întregii omeniri...
C.H. Spurgeon spunea: Noi credem ca El (Dumnezeu) umple cerul si pamantul,si iadul; ca El se afla chiar in spatiul pe care se pare ca il reclama creatia Sa, iar motivul pentru care El este acolo este acesta: ca fiintele create sa Ii fie pe plac; si chiar si spatiul care este ocupat de lucrarea mainilor Sale este plin de Dumnezeu. Adancimile stancoase necercetate sunt pline de Dumnezeu; acolo unde marea urla si acolo unde granitul dur nu lasa nici un locsor pentru aer, si acolo se afla Dumnezeu; nu doar in locuri deschise si in hauri se afla Dumnezeu, ci El penetreaza materia si umple toate lucrurile cu Sine.

În al cincilea rând, spune-i despre IMUABILITATEA lui DUMNEZEU. Imuabilitatea lui Dumnezeu este principiul că Dumnezeu nu se schimbă. El este azi la fel cum a fost şi acum o mie de ani. Natura lui Dumnezeu nu se schimbă, nici caracterul şi atributele Lui. Când ceva se schimbă, este transformat în mai bine, mai rău sau în ceva diferit. Dar, pentru că Dumnezeu este PERFECT, El nu are nevoie să Se schimbe.                      
Cred că se potriveşte foarte bine ceea ce este scris în Galateni 6:7 “Ce seamănă omul, aceea va şi secera.”

Haideţi ca cu toţii să facem următoarea rugăciune:”Doamne, ajută-ne ca şi părinţi să ne învăţăm copiii că fără Tine viaţa nu are sens, pentru că Tu eşti viaţa! Dă-ne înţelepciune să îi îndrumăm spre Cer...pentru că Tu ni i-ai dat şi vrem să îi creştem pentru Tine! Amin!”

                                                             Irina Stanciu



14 apr. 2015

Mesajul cântării, mireasmă pentru suflet

Suntem pe pământ italian şi fiecare regiune parcă are specificul ei. Sunt cântări precum stilul sicilian, care transmite foarte mult, prin limbajul lui si prin felul lui particular, ceva caracteristic acelei zone meridionale.
La noi in România, asemănător, ar fi muzica de tip „manea”, care spre surprinderea mea, pe români i-a atins foarte tare. În orice colţ al României „manelele” sunt la putere. Dacă pot să-mi exprim părerea, si cred ca am puterea s-o fac, cred că nu este genul de muzică care ar reprezenta cultura românească.
Noi românii moştenim o cultură deosebită, plină de bogăţii care reprezintă ţara noastră, recunoscută  la nivel european si chiar mondial.  Dacă vrei să vezi ceva particular în lumea aceasta urmăreşte o piesă din folclorul românesc adevărat! Pentru noua generaţie tânără cu siguranţă nu înseamnă prea mult dar reprezintă o parte din muzica noastră românească, ce reflectă mult tradiţia poporului. Noi ne-am modernizat, ascultăm muzică diversă, de diferite genuri sau stiluri iar eu cred că nu este nimic rău în aceasta.

În urma unui studiu efectuat în dreptul unor genuri de muzică, am aflat ceva ce cred eu, pe noi creştinii ar trebui să ne pună pe ganduri. Acest studiu publicat în revista Focus D&R ( o revistă italiană bine cunoscută) a plecat de la o întrebare: „genul de muzica „heavy metal” deprimă pe cei ce preferă acest gen?” Se pare ca DA..ne arată studiul!

Dove Miranda, cercetătoarea de la universitatea din Montreal, a condus un test pe 348 de tineri, din şcolile medii şi superioare cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Le-au fost date să asculte 23 de genuri de muzică diferite, divizate in 5 macro-categorii: 1. Metal, 2. Pop-Rock, 3. Hip-Hop ( inclusiv aici si rap, ska, ressae ), 4. Clasica/jazz, 5. Electronica.  La urmă li s-a cerut să dea un vot în dreptul fiecărui stil de muzică, de la 1 la 5. În aceleaşi chestionar completat, erau chemaţi să scrie dacă sufereau de inerţie (fara pofta de viaţă), oboseală cronică, si lipsa unui apetit pentru mancare, simtome specifice celor ce suferă de depresie.
În urma acestui test, cei ce ascultau muzică de tip „metal” şi toate categoriile incluse in acest tip, erau defapt mai stresaţi decât ceilalţi. Probabil, evidenţia acest studiu, acest gen de muzică prin cuvintele si imaginile asociate violenţei şi morţii în general, provoacă acest efect de stres. Tot acest studiu descoprea contrar genului „metal”, ca „hip-hop-ul” crează reacţii pozitive, active, celor ce preferă acest gen. Motivul pentru care crează acest efect este faptul ca acest gen vorbeşte de succes, tenacitate şi perseverenţă. Între genurile de muzică care liniştesc şi dau confort omului aflat într-o stare de depresie, ar mai fi stilul Reggae şi dădea sfatul de-a asculta muzica interpretată de Bob Marley, care ajută să vezi lucrurile într-o lumină pozitivă.

De aici eu conclud că, nu orice gen de muzică aduce cu sine o „mireasmă plăcută sufletului”, fie ea muzică laică sau creştină. Cântarea trebuie să aibe un mesaj special reprezentând pe cineva fiind de folos omului.
Noi creştinii ascultăm multe genuri de muzică şi evident, nu este nimic rău în aceasta. Dar va trebui să cântărim mesajul cântării şi mai puţin pe cel ce o interpretează. Cu părere de rău o spun, dar preferăm de multe ori pe cel ce interpretează decat mesajul interpretat. Ajungem în punctul în care cel ce interpretează devine preferatul nostru într-un mod foarte asemănător cu cei din lume şi felul cum se raportează la vedetele lor. Vorbind de muzică creştină, eu cred ca trebuie ca fiecare mesaj al ei să-L REPREZINTE pe Dumnezeu, pe Hristos sau puterea Cuvântului care cu adevărat vorbeşte sufletului omului atingând acele „corzi” sensibile ale fiinţei umane. Iar aceste lucruri numai Dumnezeu prin Cuvântul Său o poate face.

Acolo unde în mesajul cântării lipseşte Dumnezeu, Hristos sau Cuvântul Său, descoperirile Sale, făgăduinţele Sale, cum aş putea să numesc acel mesaj?! Cred ca acolo unde lipsesc aceste lucruri nu este nici o deosebire intre cele creştine şi cele din lumea aceasta. Prin mesajul cântărilor noastre creştine trebuie să combatem mesajele cântărilor din lumea aceasta, care transmit un mesaj plin de idei false în ceea ce priveşte spre exemplu Creaţia, dragostea şi multe alte aspecte.

De exemplu, artistul italian Giovanotti! Într-un cântec el afirma aşa „il piu grande specttacolo dopo il Big Band siamo noi/Cel mai mare spectacol dupa Big Bang suntem noi. Nu ştiu care ştiţi melodia, o puteţi vizualiza pe Youtube,  şi vă veţi convinge. Este adevărat ca noi oamenii suntem un miracol, însă nu dupa Big Bang. Noi ştim că Cel ce a creat totul, Universul, Pământul, omul, este Dumnezeu Tatăl nostru. Astfel de mesaje sunt inspirate de ideile ştiinţei atee false, dar care nu reprezintă adevărul despre cum au luat fiinţă toate lucrurile.

Un alt exemplu este a lui Fabi Silvestri Gazze care afirmă într-o melodie că „l’amore non esiste/dragostea nu există. Haide-ţi să ne imaginăm ce se întâmplă într-un cuplu de tineri căsătoriţi care trec printr-o criză familială, auzind acest mesaj daca nu sunt consolidaţi în relaţia lor, ce vor spune? Că este adevărat ce spune interpretul, dragostea nu exista şi că tot ce au clădit în relaţia lor nu este bazat pe dragoste ci doar pe nişte sentimente. Numai că, mesajul acestei melodii este fals pentru ca „dragostea există”. Tot ce cladim trebuie cladit pe dragoste. Dragostea este Dumnezeu! Pavel îi spune lui Timotei ca în tot ceea ce face „ţinta poruncii este dragostea care vine dintr-o inima curată...” 1Tim.1:5.

Nu vreau sa facem polemică în dreptul celor care transmit astfel de masaje, dar realitatea este aceasta. Este adevărat ca sunt mulţi care transmit mesaje curate, care ating "corzile" sensibile ale inimii, nu pun în dubii aceasta!

Defapt un creştin îşi hrăneşte sufletul din cântările creştine, având un mesaj plăcut fiind o mireasmă pentru suflet. Dumnezeu ne-a binecuvântat, suntem tineri, frumoşi, plini de viaţă şi aceasta i-o datorăm Lui. Deaceea să facem tot ce ne stă în putinţă şi să transmitem atât prin vorbirea noastră cât şi prin cântările ce le cântăm, adevărurile despre Dumnezeu fără frică, fie că suntem la şcoala medie, facultate sau în poziţii importante şi nu numai, în societatea noastră.

Dumnezeu să ne ajute şi să ne binecuvinteze pe toţi!

                                                                                      Claudia Mare