19 mar. 2015

Copiii...un dar de la Dumnezeu

"Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22.6)

Copiii sunt un dar de la Dumnezeu! Gândeşte-te la câtă bucurie şi alinare poate aduce un copil într-o famile!  Câtă emoţie trăieşti până ajungi să îl ţii pentru prima oară în brațe!

Copiii ne sunt dăruiţi de Dumnezeu cu un scop precis: să îi formăm pentru Împărăţia Sa! Aceasta este o slujbă frumoasă, dar nu este deloc uşoară. Este nevoie de multă răbdare, delicateţe şi grijă, pentru că este vorba de suflete innocente, pe care trebuie să le conduci spre un destin veșnic.

Casa părintească este o sală de clasă unde părinţii sunt învăţători care predau lecţii de viaţă şi aptitudini pentru formarea unui caracter frumos...Dar, cum putem forma un caracter frumos?

Iată câteva sfaturi...

În primul rând, trebuie să îi înveţi să nu se asemene cu lumea în care trăim, unde imoralitatea a ajuns la culme, iar valorile spirituale sunt călcate în picioare.Trebuie să le prezinţi copiilor tăi personaje biblice care, în ciuda circumstanţelor şi a ameninţărilor, au rămas în picioare ca model de evlavie, neprihănire şi curaj. Ceea ce văd ei pe ecranele televizoarelor nu sunt nicidecum modele bune de urmat...aceştia îi învaţă doar să fie agresivi şi dedaţi la rău.

În al doilea rând, trebuie să îi faci să se simtă iubiţi  şi preţuiţi, că au valoare în ochii tăi: binecuvântează-i ori de câte ori ai ocazia, încurajează-i că vor ajunge cineva în viaţă, mustră-i şi disciplinează-i, dă-le o “ a doua şansă” atunci când este cazul.

În al treilea rând, fii un exemplu! Copiii sunt cei mai buni imitatori! Ei vor face ceea ce te văd pe tine făcând, îţi vor copia cuvintele, expresiile, de aceea fii atent, chiar dacă eşti nervos...copiii învaţă repede cuvintele ce le aud!

În al patrulea rând, dar nu si ultimul ca importanță, fă-ţi timp să stai cu copiii tăi...joacă-te cu ei, citiţi împreună, vorbeşte cu ei...fii prietenul lor cel mai bun!

Nu este deloc uşor să fii părinte, dar dacă Îl chemi pe Dumnezeu în ajutor şi ţi vei da toate silinţele, vei vedea că vei putea fii un bun exemplu pentru copiii tăi şi într-o zi nu îţi va fi ruşine să te prezinţi înaintea lui Dumnezeu şi să spui:” Iată, Doamne, cei pe care Tu mi i-ai dat!”

                                                                                                                            Irina Stanciu