10 mar. 2015

De ce Hooly Wood-ul nu este atat de Hooly? (Hooly Wood= Sfânta Pădure)

Am așteptat cu sufletul la gură momentul in care am putut vedea pe computer filmul Noe, ultima pelicula de top a lui Russel Crow. Am zis in sinea mea "in sfârșit putem si noi creștinii sa ne uitam la un film si sa ne simțim in largul nostru." Așteptările m-au lăsat cu gura cascată. Era in Mai 2014 cand mă uitam, iar finalul nici nu am vrut sa-l mai vad...o mizerie hoolywoodiană de top.

Bun, am trecut peste! Am văzut ca la sfârșitul lui 2014 tre' să apară Gods and Kings ( Zei si regi) o nouă peliculă despre viața lui Moise si eliberarea poporului evreu din Egipt. Am așteptat momentul cu sufletul la gura, am repetat aceleași cuvinte ca si mai înainte si cand l-am găsit online, am zis "in sfârșit, asta va fi un film crestin, nu gluma." Iarăși am rămas cu gura cascată neînțelegând "schepsisul"...vorba profei de matematica. Hooly Wood-ul am zis in sinea mea nu e nici pe departe Hooly...o cacilama americană!

Întrebarea care se ridica in mintea mea este: daca investești milioane de dolari intr-o pelicula, de ce nu o faci asa cum trebuie făcută? De ce nu respecți narația biblica? Pentru milioanele de crestini care urmăresc aceste filme, Biblia este o carte a cărei narațiune este adevarata...pentru noi istoria creației, a lui Avraam, Moise, Aaron, David etc sunt reale! Au fost în urma cu mii de ani dar au fost...si ce ma interesează pe mine este realitatea acelei narațiuni. Daca eu redau acea narațiune prin teatru sau film, de ce nu respect exact ce spune istoria???

Ehhh, dragilor aici e schepsisul! Asta e american, si cum ne învață Hans Klein la cursuri, nu va lăsați modelați de gândirea americană care pana si in închinarea lor in fata lui Dumnezeu ei vor sa domine.

Noe. Un tip musculos care intr-o noapte visează un vis ciudat, ca se îneacă odată cu lumea întreaga...dar nu știe ce sa faca, asa ca se duce prin păduri si caută pe Metusala, un bătrân aproape psihopatic care il sfătuiește sa faca o corabie mare mare. Ok, zis si facut. Dupa ani de munca, războaie cu vecinii lui, si demoni care il ajuta sa construiască arca ( va puteți imagina ce interpretare da Hooly Wood-ul la construcția bărcii? Umanitatea a fost ajutata de demoni sa fie salvata, demoni transformați in piatra, așteptând sa fie retrimiși in prezenta lui Dumnezeu)...Noe se urca in barca...acolo unde, se gândea la un plan de ucidere a întregii familii, pentru că dupa părerea lui Noe de la Hooly Wood, el ar fi înțeles ca prin visul acela ar trebui sa moara toți...inclusiv el si familia lui. Scene violente, sadism, nici un episod in care sa între pe scena Dumnezeu...nimic! Doar un ciudat musculos care încearcă sa salveze natura, neatinsa de pacat, si sa ucidă umanitatea pângărită de pacat.
Un astfel de Noe nu a existat niciodata! Însă, portretizarea americană pictează un nou personaj peste cel vechi! De ce? E cu schepsis...

Moise. Trecând peste toate detaliile nebiblice dar care îmbogățesc pelicula, ceea ce m-a frapat cel mai mult in acest film a fost momentul culminat cand Moise a stat față in față cu Dumnezeu. Îmlaștinat până peste cap, căzut in vâltoarea unei furtuni parca intr-o stare de inconștiență, Moise vede un copil, destul de real, care se indentifica cu "Eu sunt/Yahwe"...o întâlnire ciudată, in care Moise "alla fine" încă nu știa cu cine a vorbit, un copil, un vis, inconstienta...au mai fost câteva întâlniri între cei doi, insa Moise se arata de fiecare data superior acelui copilaș, încercând sa domine totul.
Zis si facut, zece urgii una dupa alta, si momentul culminat: fuga din Egipt! Moise ajunge pe malul marii si îngrozit ca au gresit drumul prin pustie, arunca in mare sabia lui faraonică...in seara respectiva, fluxul apei, unul normal nu miraculos, a creat un drum ca pe uscat pentru națiunea israelită. Faraon ajunge intr-un final si el, insa prea tarziu pentru ca fluxul apei tocmai își termina cursul lui, si gata...

Dupa ce am terminat de văzut mult așteptata peliculă, am rămas cu un gust amar de tot. Unde este Dumnezeul Atotputernic in toate aceste imagini? Nicăieri! Hooly Wood-ul încearcă sa îmbine narația biblica cu scepticismul secolului 21 creând o pelicula accesibila tuturor...încearcă sa creeze o capodopera ca la urmă fiecare, ateu sau credincios, catolic sau protestant, crestin sau musulman, gay sau nu, toți sa se simtă confortabili uitându-se la ceva fain. Doar ca, prin astfel de capodopere,Yahwe este cel care este știrbit in măreția si Gloria Lui!
Dumnezeul lui Moise, nu cel hoolywoodian, s-a arata intr-un rug de foc trimițându-l pe Moise sa scoată pe poporul Lui, in timp ce Yahwe își dezlănțuia mania împotriva tiraniei faraonice. Un Dumnezeu care controlează natura, viețile noastre, care are puterea sa impietreasca pe cine vrea si sa ucidă intr-o singura noapte toți întâi născuți egipteni...si nu numai! Si asta fara sa dea socoteala nimănui! Moise, nu cel hoolywoodian, nu protestează împotriva deciziilor lui Dumnezeu...pentru ca Yahwe este suveran absolut peste soarta întregului pământ!

Tineri dragi, nu va lăsați modelați gândirea si teologia, de astfel de imagini veninoase! Dumnezeul nostru nu este la Hooly Wood! El nu are nevoie de reinterpretare pentru a fi accesibil omului super modern care cu greu acceptă ceea ce este El in realitate: Suveran peste întreaga creație! Eu unul personal, am abandonat ideea de-a mai aștepta un film in care sa fie redată realitatea pură din Biblie.
Nu va fie rusine cu Yahwe cel prezentat in Biblie! L-am experimentat cu putere pe acest Dumnezeu, in rugul nostru aprins aici in Italia si nu numai! Chiar aseară la o stăruința dupa Duhul Sfant, doua tinere au primit puterea Lui...si ce putere! Cu un Astfel de Dumnezeu nu imi este rușine...transforma vieți, redă speranță, eliberează de demoni si vicii, inunda vieți cu pacea si bucuria Lui, vindeca bolnavi, reface casnicii distruse... Acesta este Yahwe, prezent in Egipt cu putere si prezent oriunde este chemat cu credința!

Fiți atenți! Nu tot ce zboară se mănâncă, cum nu tot ce-i numit sfânt ar fi și sfânt in realitate. Iar cat privește Hooly Wood-ul, ooo dragilor...fiți vegheatori! Acolo, eu unul, nu mai vad nimic Hooly.

Porcilescu Eugen